Bifteki me tiri

De zomer komt er weer aan: Wat is er nu leuker dan gerechten maken van een vakantiebestemming? Vandaar dat ik besloot een serie te maken van 5 Griekse gerechten. Ieder week een ander gerecht, direct vanaf de grill en ieder keer met ander vlees. Laat de zon maar komen. Mijn eerste gerecht is een bifteki me tiri. Dat is Grieks voor gehakt met kaas. Dat is dan ook gelijk wat het gerecht is : een op z’n Grieks gekruide gehaktstaaf met binnenin feta-kaas. Daarbij een lekkere griekse salade, ook weer met feta. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten

Ingrediënten

Bifteki:

  • 1 kilogram gemengd gehakt
  • 4 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 4 eetlepels verse fijngehakte munt
  • 2 eieren
  • 200 gram fetakaas
  • 4 teentjes fijngesneden knoflook
  • Peper en Zout
  • Paneelmeel
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Salade

  • 2 sneetjes volkoren brood
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel magere yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 koffielepels gedroogde oregano
  • Peper en zout
  • ½ krop sla
  • 1 Rode paprika
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • Zwarte olijven
  • 150 gram fetakaas

Bereiding

  • Meng het gehakt in een kom met de knoflook, paprikapoeder, de eieren, oregano, olijfolie, de peterselie en de munt.
  • Voeg wat paneermeel toe om te zorgen dat het gehakt goed plakt
  • Voeg zout en peper naar smaak toe
  • Maak ongeveer 8 gelijke stukken gehakt van het totaal probeer er platte rechthoeken van te vormen
  • Maak 8 plakken fetakaas en leg deze op de stukken vlees
  • Rol dan een worstje van de 8 stukken gehakt met de kaas in het midden. De truc is dat de rolletjes helemaal dicht zijn en niet meer openvallen. Je moet dit doen door met je vinger de spleet tot een geheel te maken.
  • Controleer extra goed of de zijkanten ook dicht zijn, anders loopt de kaas eruit.
  • Laat de bifteki’s 60 minuten in de koelkast liggen
  • Maak ondertussen de BBQ aan met een directe en een indirecte zone

Ondertussen maken we de salade:

  • Maak eerst de croutons: Snijd het brood in vierkante blokjes zonder korst. Snipper een teentje knoflook fijn. Bak beide in een pannetje in 2 eetlepels olijfolie.
  • Maak dan de dressing: Meng de yoghurt, 2 eetlepels olijfolie en een teentje knoflook (gesnipperd). Doe er citroensap en oregano bij. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak vier kommetjes met sla, reepjes rode paprika, partjes tomaat, halve rode-ui ringen. Roer de dressing erdoor. Leg de croutons en zwarte olijven erop. Garneer met verkruimelde fetakaas.

Grillen

  • Grill de bifteki’s een aantal minuten op direct vuur boven, zorg dat er mooie grillstrepen komen, doe dit aan twee kanten laat het vlees niet verbranden. Dit duurt ongeveer een minuutje of 5.Ik vind het altijd het mooist als de grillstrepen diagonaal zijn.
  • Daarna leg de de bifteki’s naast het vuur (indirecen gaar je ze af. Ik gaar ze tot een temperatuur van 70 graden. Let op! Je moet de temperatuur van het vlees meten, niet van de kern/kaas.
  • 1Smakelijk!!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bifteki me tiri

De zomer komt er weer aan: Wat is er nu leuker dan gerechten maken van een vakantiebestemming? Vandaar dat ik besloot een serie te maken van 5 Griekse gerechten. Ieder week een ander gerecht, direct vanaf de grill en ieder keer met ander vlees. Laat de zon maar komen. Mijn eerste gerecht is een bifteki me tiri. Dat is Grieks voor gehakt met kaas. Dat is dan ook gelijk wat het gerecht is : een op z’n Grieks gekruide gehaktstaaf met binnenin feta-kaas. Daarbij een lekkere griekse salade, ook weer met feta. Smakelijk!
Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd45 min
Totale tijd2 uur 45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Direct, Gehakt
Porties: 8

Ingrediënten

Bifteki:

  • 1 kilogram gemengd gehakt
  • 4 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 4 eetlepels verse fijngehakte munt
  • 2 eieren
  • 200 gram fetakaas
  • 4 teentjes fijngesneden knoflook
  • Peper en Zout
  • Paneelmeel
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Salade

  • 2 sneetjes volkoren brood
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel magere yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 koffielepels gedroogde oregano
  • Peper en zout
  • ½ krop sla
  • 1 Rode paprika
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • Zwarte olijven
  • 150 gram fetakaas

Instructies

  • Meng het gehakt in een kom met de knoflook, paprikapoeder, de eieren, oregano, olijfolie, de peterselie en de munt.
  • Voeg wat paneermeel toe om te zorgen dat het gehakt goed plakt
  • Voeg zout en peper naar smaak toe
  • Maak ongeveer 8 gelijke stukken gehakt van het totaal probeer er platte rechthoeken van te vormen
  • Maak 8 plakken fetakaas en leg deze op de stukken vlees
  • Rol dan een worstje van de 8 stukken gehakt met de kaas in het midden. De truc is dat de rolletjes helemaal dicht zijn en niet meer openvallen. Je moet dit doen door met je vinger de spleet tot een geheel te maken.
  • Controleer extra goed of de zijkanten ook dicht zijn, anders loopt de kaas eruit.
  • Laat de bifteki’s 60 minuten in de koelkast liggen
  • Maak ondertussen de BBQ aan met een directe en een indirecte zone

Ondertussen maken we de salade:

  • Maak eerst de croutons: Snijd het brood in vierkante blokjes zonder korst. Snipper een teentje knoflook fijn. Bak beide in een pannetje in 2 eetlepels olijfolie.
  • Maak dan de dressing: Meng de yoghurt, 2 eetlepels olijfolie en een teentje knoflook (gesnipperd). Doe er citroensap en oregano bij. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak vier kommetjes met sla, reepjes rode paprika, partjes tomaat, halve rode-ui ringen. Roer de dressing erdoor. Leg de croutons en zwarte olijven erop. Garneer met verkruimelde fetakaas.

Grillen

  • Grill de bifteki’s een aantal minuten op direct vuur boven, zorg dat er mooie grillstrepen komen, doe dit aan twee kanten laat het vlees niet verbranden. Dit duurt ongeveer een minuutje of 5.Ik vind het altijd het mooist als de grillstrepen diagonaal zijn.
  • Daarna leg de de bifteki’s naast het vuur (indirecen gaar je ze af. Ik gaar ze tot een temperatuur van 70 graden. Let op! Je moet de temperatuur van het vlees meten, niet van de kern/kaas.
  • 1Smakelijk!!